Hjälp en vän att hitta hit:
logotypelinje

Ekstakaka

Ekstakaka

Bild på Ekstakaka

Ekstakaka

Barndomsfavorit har blivit klassiker

På södra Gotland ligger en socken som heter Eksta. Där gick jag i lågstadiet. Jag kan inte historien bakom det här receptet men jag fick det i den åldern av en av mammas väninnor. Sedan dess har det bakats ofta. Jag tror inte jag kan tröttna på den här kladdkakan, och mina barn är lika förtjusta. Det har blivit en familjeklassiker.
Receptet är ganska svårt att misslyckas med och trots att det inte är någon choklad i, bara kakao, så har den en mustig chokladsmak. Jag bakar med smör, för det blir godast så, men det gör du som du tycker. Det är ingen exakt vetenskap i kladdkakors värld. Dekorera gärna med det du tycker passar bäst ihop med choklad, eller servera ihop med mjukt vispad grädde. Det blir inte enklare, och sällan godare. Råkar du få en bit över kan jag meddela att den är gudomligt god kylskåpskall också.

Som de flesta goda ting brukar sprida sig har det här receptet lämnat Eksta tillsammans med fler än mig. Jag blev glad att hitta det i en av mina favoritböcker: "Nya Annas Mat" av Anna Bergenström, Albert Bonniers Förlag, tryckt 2006. En bok som även i övrigt rekommenderas varmt.
Men gå och baka nu!

Anvisningar

Sätt ugnen på 175°C och smält smöret direkt i formen (diameter ca 20 cm) du ska använda. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, sikta dem om du känner dig extra noggrann. Och, nej, det stämmer! Inget bakpulver!
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och rör smeten jämn. Det är lättare att få en jämn blandning om de torra ingredienserna siktats, men det brukar bli bra ändå. Ta ut formen med det nu smälta smöret och tillsätt det till smeten, under vispning och du kan. Rör smeten jämn. Smörj och bröa formen. Jag använder helst ströbröd men i brist på det fungerar även vetemjöl, kokosflingor eller dylikt. Häll sedan smeten i formen och grädda kakan. Hur länge? Ja, det är lite lurigt att ange en tid för det verkar variera beroende på ugn och form. Gör du dubbel sats i samma form tar det längre tid, dock inte dubbelt så länge. I min hjärtform och varmluftsugn tar en enkel sats 18 minuter på 150°C (det är vanligt att man sänker temperaturen lite i varmluftsugn). I den förra ugnen tog det 20 minuter på 175°C. Använd det som ledtid och prova dig fram med potatissticka eller tandpetare. Kakan ska ha fått yta, ytterkanterna ska vara fasta, så att stickan inte blir smetig. 4-5 cm in från kanten ska den börja bli smetig och i mitten flyter den så att ytan där rör sig om du gungar formen lite. Är du osäker så ta hellre ut kakan för tidigt än för sent. En kladdkaka kan inte vara för kladdig, eller hur? Hemligheten är nu att låta kakan svalna i formen. Då stelnar den så där lagom. När den svalnat helt kan du vända upp den direkt på serveringsfatet eller på en tallrik att ställa i kylen. Ekstakaka vinner egentligen på att stå till dagen efter, men det är inte ofta den överlever så länge. Inte hos oss i alla fall.

Ingredienser

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

100 gr smör


Ugnstemperatur

175°C

logotypelinje

Kodad av: Eli, 2014. Senast uppdaterad: 2014-08-26.

Vill du tipsa om ett recept eller fråga något? Maila: eli@kaneli.se.

logotypelinje