Hjälp en vän att hitta hit:
logotypelinje

Proteinpannkakor

Pannkaka med sylt, kanel och socker

Bilder på Proteinpannkaka

Pannkaka med sylt, kanel och socker Pannkaka, äppelmos med kanel

"Nyttig" snabbmat eller fredagsmys?

Oavsett vilken kategori du väljer att sortera in pannkakor i så tror jag du kan uppskatta det här receptet, förutsatt att du tycker om vanliga pannkakor. Det är en egen variant jag provat ut för att få i mina barn lite mer proteiner. Bestäm själv hur mycket vaniljsocker och salt du vill ha i, eller om du föredrar vaniljpulver. Utan den söta vaniljsmaken fungerar de väldigt bra att steka tunt och använda till crepes om man vill det.
Som du ser på bilden ovan har mina barn fastnat för en lite okonventionell fyllning, nämligen jordgubbssylt ihop med kanel och socker. Antar att det inte bara är jag som är kanelfixerad. Själv föredrar jag dock äppelmos med kanel, eller äppelsmör (mos med lite smör och massor av kanel i).

Vill du att det ska gå riktigt fort att komma igång med middagen efter jobbet? Förbered smeten, men utelämna smöret, och låt den stå i kylen. Den kan mörkna lite och dela på sig men jag vågar påstå att den håller 1-2 dygn om du använt svenska ägg och inte petat i smeten. När det är dags för gräddning smälter du smöret och gör klart smeten.
Klart på nolltid!

Anvisningar

En sats ger ca 8 pannkakor.
Knäck äggen i en skål som är bra att vispa i. Vispa så att vita och gula går ihop. Tillsätt de torra ingredienserna och en dl mjölk. Vispa till slät smet, annars blir det mjölklumpar i de färdiga pannkakorna. Blanda ner resten av mjölken. Smält smöret direkt i stekpannan, eller pannkakslaggen om du har en sådan. Häll sedan ner det i smeten under tiden du vispar, så att det varma smöret inte får ägget i smeten att stelna. Vispa så att smeten är jämnt blandad.
Grädda dem tunt på medelvärme. Jag brukar hälla smet över ungefär halva pannkakslaggen och sedan tippa runt den försiktigt så att den sprider ut sig och täcker hela laggen. Det går att göra dem tunnare ändå. Vänd när all smet på översidan stelnat och de har fin färg på undersidan. I en teflonbelagd pannkakslagg, till exempel IKEAs med låga kanter, är det inga problem att vända pannkakorna utan stekspade. En liten "knyck" med handleden så vänder de snyggt i luften. Lägg gärna de färdiggräddade på hög på en tallrik eller i en bunke med lock, så håller de värmen länge medan du gräddar klart resten av smeten.

Ingredienser

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

3 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

en nypa salt

2 msk smör (ca 25 gr)

logotypelinje

Kodad av: Eli, 2014. Senast uppdaterad: 2014-08-26.

Vill du tipsa om ett recept eller fråga något? Maila: eli@kaneli.se.

logotypelinje