Oavsett vilken kategori du väljer att sortera in pannkakor i så tror jag
du kan uppskatta det här receptet, förutsatt att du tycker om vanliga pannkakor.
Det är en egen variant jag provat ut för att få i mina barn lite mer proteiner.
Bestäm själv hur mycket vaniljsocker och salt du vill ha i, eller om du föredrar vaniljpulver.
Utan den söta vaniljsmaken fungerar de väldigt bra att steka tunt och använda till
crepes om man vill det.
Som du ser på bilden ovan har mina barn fastnat för en lite okonventionell fyllning, nämligen
jordgubbssylt ihop med kanel och socker. Antar att det inte bara är jag som är kanelfixerad.
Själv föredrar jag dock äppelmos med kanel, eller äppelsmör (mos med lite smör och massor av kanel i).
Vill du att det ska gå riktigt fort att komma igång med middagen efter jobbet?
Förbered smeten, men utelämna smöret, och låt den stå i kylen. Den kan mörkna lite och dela på sig men
jag vågar påstå att den håller 1-2 dygn om du använt svenska ägg och inte petat i smeten. När det är dags
för gräddning smälter du smöret och gör klart smeten.
Klart på nolltid!
En sats ger ca 8 pannkakor.
Knäck äggen i en skål som är bra att vispa i. Vispa så att vita och gula går ihop.
Tillsätt de torra ingredienserna och en dl mjölk. Vispa till slät smet, annars blir det
mjölklumpar i de färdiga pannkakorna. Blanda ner resten av mjölken. Smält smöret direkt i stekpannan, eller
pannkakslaggen om du har en sådan. Häll sedan ner det i smeten under tiden du vispar, så att det
varma smöret inte får ägget i smeten att stelna. Vispa så att smeten är jämnt blandad.
Grädda dem tunt på medelvärme. Jag brukar hälla smet över ungefär halva pannkakslaggen och
sedan tippa runt den försiktigt så att den sprider ut sig och täcker hela laggen.
Det går att göra dem tunnare ändå.
Vänd när all smet på översidan stelnat och de har fin färg på
undersidan. I en teflonbelagd pannkakslagg, till exempel IKEAs med låga kanter,
är det inga problem att vända pannkakorna utan stekspade. En liten "knyck" med
handleden så vänder de snyggt i luften. Lägg gärna de färdiggräddade på hög på en tallrik
eller i en bunke med lock, så håller de värmen länge medan du gräddar klart resten av smeten.
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
3 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
2 msk smör (ca 25 gr)